Duurzaamheid is belangrijk. Het is beter voor het milieu en ook voor je portemonnee. Dat geldt op alle gebied, maar vooral op het gebied van bouw kan nog flink wat verbeterd worden. Door te kiezen voor circulair bouwen werk je mee aan een beter milieu. Circulair bouwen zorgt ervoor dat een bepaald gebouw altijd blijft voldoen aan de eisen. Je kunt het groter maken, kleiner maken en zelfs verplaatsen. Hierdoor gaan minder grondstoffen verloren en dus zal er minder CO2 uitstoot zijn om nieuwe grondstoffen te maken. Circulair bouwen wordt nu al veel gebruikt voor duurzame huisvesting voor onderwijs & overheid.
Circulair bouwen in het onderwijs, juist nu
We willen allemaal dat ons leven weer "normaal" zijn doorgang kan vinden, maar helemaal normaal zal het op korte termijn niet worden. En dus moeten er oplossingen worden gezocht, bijvoorbeeld in het onderwijs. Om de middelbare scholieren weer naar school te kunnen laten gaan, zullen de klaslokalen een stuk groter of de groepen een stuk kleiner moeten worden. Door te kiezen voor de tweede optie, kies je voor het splitsen van klassen. Je kunt er dan natuurlijk voor kiezen om de groepen in "shifts" naar school te laten gaan, er zijn nu immers niet voldoende lokalen om klassen op te splitsen. Maar je kunt ook kiezen voor circulair bouwen.
Zet er naar behoefte wat lokalen bij
Heeft jouw onderwijsinstelling nu meer ruimte nodig? Dan is het niet nodig om een deel aan te bouwen en dat later weer te slopen. Je kunt er een kant en klare oplossing voor bedenken. Door extra lokalen te verbinden aan de school, kan iedereen weer lessen volgen en kunnen we toch op voldoende afstand van elkaar blijven. Is de coronacrisis weer bezworen? Dan kun je de extra lokalen weer laten verwijderen. Dit heet modulair bouwen. Je bouwt in modules en kunt deze ook gemakkelijk weer afbreken of zelfs verplaatsen.
Niet alleen voor tijdelijk
Heb je als onderwijsinstelling structureel meer ruimte nodig? Ook dan zijn flexibele leeromgevingen handig. Je kunt deze trouwens voor meer inzetten dan alleen voor het middelbare onderwijs. Ook kinderopvang, buitenschoolse opvang en kindcentra kunnen op deze manier inspelen op de vraag van het moment. De toestroom van (nieuwe) leerlingen en kinderen gaat altijd in een golfbeweging. En daar moet je iedere keer maar weer op zien in te springen. Heb je weinig kinderen in de kinderopvang? Dan is de kans groot dat er in de eerste groepen van de basisschool juist veel kinderen zitten.