Enorme aankoop
Bij een de aankoop heb je veel om over te denken. Het is natuurlijk ook een heel proces. Het begint al bij de zoektocht naar een mooie woning op de huidige (al oververhitte) woningmarkt: snel handelen bij interesse, regelmatig van een koude kermis thuiskomen en geen enkele ruimte voor onderhandeling. Het is tegenwoordig gewoon niet zo simpel. Mocht je dan uiteindelijk een geaccepteerd bod hebben, begint het feest pas echt. Er komen allerlei vragen op je af over notarissen, keuzes van verzekeringen en overeenkomsten en je moet in een korte periode allerlei papierwerk nalezen, ondertekenen en opleveren om alles rond te krijgen. Dit heb je nooit op school geleerd! Veel van de woorden die langskomen heb je nog nooit gehoord, en een korte zoektocht op Google leert ons snel dat 9 van die 10 woorden gelijk staan een een bedrag met meerdere nullen. Al met al een lastige en dure grap, maar de investering natuurlijk meer dan waard.
Opknappen
En als dan al het papierwerk eenmaal rond is, beginnen de laatste stappen. Je zoekt je gas, water en licht uit, zoekt je internetabonnement uit (erg belangrijk!) en ontvangt uiteindelijk de sleutel via de notaris. Nu begint de lol pas echt: misschien heb jij een huis gekocht wat compleet instapklaar is, maar in de meeste woningen zal er nog het één en ander moeten gebeuren. Soms is het alleen een verfje of een nieuwe vloer, maar soms moet de hele woning een renovatiebeurt krijgen. Natuurlijk wist je dit al tijdens het kopen, maar ook deze stappen kosten veel tijd, moeite en geld. Uit mijn eigen ervaring viel me dit nog vies tegen. Ons huis was eigenlijk zo goed als instapklaar, maar toch viel het me nog tegen. Alle spullen verhuizen, nieuwe meubels uitkiezen en in elkaar zetten: een verhuizing is echt een flinke klus. Maar je weet waar je het voor doet, en als alles eenmaal staat ben je dankbaar voor de tijd en moeite wat het gekost heeft. Echt!
Veiligheid eerst!
Het gaat allemaal helemaal goedkomen zodra je dit proces doorloopt. Het voelt misschien alsof je aan het zwemmen bent zonder zwemdiploma, maar je leert het snel genoeg. Voor je het weet ben je een vis in het woningkoopwater. Een laatste tip die we je wel graag meegeven: zodra je je sleutel hebt, verander de sloten van je woning. Je weet nooit wie er een extra sleutel had en daarom nog binnen kan komen. Dit is een kleine klus, maar de veiligheid helemaal waard. Sloten zijn er in alle maten en soorten, maar bij Axa kan je ongetwijfeld de juiste vinden. Daar zijn wij ook geslaagd. Veel succes en plezier in je nieuwe stekje!