Site pictogram blognomics.nl

Wat is een dakkapel?

Een dakkapel stelt een verticale travee voor die uitsteekt op de helling van een dak. Het bestaat uit een verticale gevel aan twee zijden en een dak. Voordat je een dakraam bouwt, moet je ervoor zorgen dat het past bij je behoeften, zowel esthetisch als praktisch. De methode voor het bouwen van je dakkapel is ook afhankelijk van het type dakkapel dat je kiest. Je zult begrijpen dat er vele vormen van dakkapellen zijn.

De verschillende soorten dakkapellen

Laten we beginnen met de dakkapel die een frontmodel is en over het algemeen driehoekig van vorm is. Het wordt heel vaak gebruikt in oude gebouwen. Er is ook een inspringende dakkapel, waarvan de opstelling terug van het dak is geplaatst. Dit type dakraam is geïntegreerd in de woning. De schilddakkapel daarentegen lijkt op een model met drie hellingen met een nok loodrecht op het hoofddak.

Daarnaast is er de geveldakkapel. Deze wordt afgedekt door een nok loodrecht op het dak met een puntgevel aan de gevel, dat wil zeggen een wanduitsteeksel boven de dakkapel. Het kenmerkt zich door een driehoekig verticaal vlak dat is ingelijst op de helling. Er is ook de Jacobijnse dakkapel, deze is zadelvormig. Het is een tweezijdige dakkapel met een nok loodrecht op het dak. Dat wil zeggen, het dak bedekt niet de voorkant van het dakraam. Het heeft een voorgevel of zogeheten fronton.

Daarnaast is er nog de trapezium dakkapel, ook wel de Hollandse variant genoemd. Hij heeft een langwerpig uiterlijk. Voor dit type lichtstraat is leisteen het meest geschikt als afwerking. Het is een hele stijlvolle variant, die goed past bij veel verschillende soorten woningen.

De belangrijkste voordelen van een dakraam

Er zijn veel redenen waarom veel mensen de voorkeur geven aan het dakraam boven het normaal raam. Het dakraam heeft het positieve punt om meer bruikbare ruimtes te creëren, want hij gaat de diepte in.

Het is alsof je het dak per verhoogt, over een oppervlakte van 1 tot 3m², afhankelijk van de grootte van het dakraam. In de meeste gevallen wordt het dakraam namelijk onderaan de helling geplaatst, dicht bij de gevel. Een ander voordeel van het dakraam is dat het de kans op oververhitting verkleint door de lage gevoeligheid voor zonlicht.

Een van de belangrijkste voordelen van de ruimte onder het dak is het uitzicht dat het biedt dankzij de overhangende ligging. Alleen als u kiest voor een dakraam kunt u niet genieten van dit uitzicht.

Mobiele versie afsluiten