Een afname in de kwaliteit van jouw gehoor kan een vervelende gebeurtenis zijn. Vaak is het een klacht die met ouderdom verschijnt, maar er kunnen ook andere redenen zijn, zoals vroegtijdige gehoorbeschadiging door luide muziek, of een andere reden. Hoe het ook komt, het maakt het lastig om jouw normale dag te vervullen. De hele tijd dingen niet goed verstaan en om verduidelijking vragen is niet fijn om te moeten doen. Gelukkig kunnen wij daar anno 2020 al behoorlijk lang iets tegen doen. Een hoortoestel is de uitkomst voor zulke kwalen, en zorgt ervoor dat jij weer volop mee kunt doen in gesprekken. Er zijn niet alleen verschillende merken, zoals bijvoorbeeld Oticon, maar er zijn ook veel verschillende soorten hoortoestellen. Daarom hier een kort overzicht van verschillende soorten hoortoestellen.
Uiterlijk
Vaak wordt er onderscheid gemaakt op basis van hoe een hoortoestel er uitziet. Vaak ziet het er juist anders uit omdat ze ook anders werken, maar de naamgeving is vooral gebaseerd op hoe je het hoortoestel plaatst. Een nadeel dat vaak genoemd wordt als reden om niet aan een hoortoestel te willen is de gedachte dat het er zo overdreven duidelijk uitziet. Gelukkig hoeft dat lang niet meer het geval te zijn, want er zijn een hoop hoortoestellen die redelijk discreet zijn.
Behind the ear
Dit is misschien wel de bekendste vorm van hoortoestellen. Er loopt een soort beugel achter jouw oor langs die in verbinding staat met een tube die jouw oor in gaat. Door het geluid op te pikken van buiten jouw oor, en deze vervolgens naar binnen te leiden werkt dit hoortoestel, om het maar even kort samen te vatten. Er bestaan kleine versies voor lichte gehoorbeschadiging, en wat krachtigere versies voor mensen met aanzienlijke gehoorbeschadiging.
In ear
De tijd dat je rond moet lopen met een gehoorapparaat dat je van een kilometer afstand al kunt zien is al een tijdje voorbij. Sommige hoortoestellen gaan direct jouw oor in, en gebruiken geen antenne om het maar even zo te zeggen. Het volledige toestel zit in jouw oor, en past zonder moeite in de opening in het binnenste gedeelte van jouw oor. Er zijn ook toestellen die compleet in het oorkanaal passen, en die zijn bijna helemaal niet te zien. Ze werken in principe hetzelfde als alle andere hoortoestellen, maar zijn wellicht minder krachtig. Je kunt uiteraard bij jouw huisarts of bij een hoorspecialist terecht om een diagnose te laten stellen als jij vermoedt dat je baat zou kunnen hebben bij een hoortoestel.